Uitgebalanceerd haakaas vangt meer karper!

Uitgebalanceerd haakaas speelt een grote rol bij de inhaking van onze karper rigs!

Een wafter is een zwevende boilie die het gewicht van de haak opheft. Uitgebalanceerd haakaas zal altijd invloed hebben op de mechanische werking van onze karper rigs. Als je hier goed over nadenkt, dan kun je dit in je voordeel gebruiken. Immers, als je kunt bepalen hoe de karperhaak in de bek komt te liggen na opname, dan laat je aanzienlijk minder aan het toeval over. Des te beter de vishaak zich kan zetten des te meer karpers er daadwerkelijk in het net komen. Daarbij zul je ook meer karper gaan vangen omdat je simpelweg efficiënter vist met zwevende boilies.

Uiteraard zijn er een heleboel variabelen in het spel die van invloed zijn op het al dan niet haken van een karper. Als eerste moet een karper de zaak goedkeuren. Anders zal een karper net zo eenvoudig, (zo niet nog sneller) dan dat hij het aas heeft opgenomen, de gebruikte karper rig ook weer uitspugen. Een goed en smaakvol aas zal wat dat aangaat sterk in je voordeel werken. Maar er zijn nog een aantal zaken die van wezenlijk belang zijn alvorens een karper aanvoelt dat er iets niet in de haak is. In dit artikel wil ik graag nog wat dieper ingaan op welke invloed het aas heeft op de inhakingseffectiviteit van onze rigs. Maar ook hoe je als visser daarop in kunt spelen en uiteindelijk meer karpers kunt vangen!

Snel navigeren!

Het is een vrij lang artikel geworden maar wanneer je snel wilt navigeren dan kun je dat doen door op onderstaande links te klikken!

Bewegingsvrijheid van het haakaas aan een karper onderlijn.

De hairs van de verschillende karper rigs.

Korte hairs, lange hairs aan een karper onderlijn wat is het verschil?

Extra soepele karper rig.

Uitgebalanceerd haakaas of toch beter een lange hair gebruiken?

Korte hairs werken enkel goed met uitgebalanceerd haakaas.

Favoriete rig.

Zinkend haakaas en lange hairs.

Een Bait Swivel zal het indraaien van de haak sterk verbeteren.

Zinkend haakaas kan de haak maskeren.

Soort onderlijnmateriaal

Fluoro carbon onderlijnmateriaal

Aanzwemrichting van de karper bij opname.

Combi rigs makkelijk en zeer effectief!

Komt het haakaas diep genoeg in de bek?.

Pop-ups presentaties.

Uitgebalanceerd haakaas heeft veel voordelen.

Samengevat

squid liver boilies zijn een goed aas en laten

Met een goed karperaas aan de hair zal een karper het aas met meer graagte opzuigen, maar ook langer in de bek willen houden. KLIK op de foto voor meer info

Bewegingsvrijheid van het haakaas aan een karper onderlijn

De bewegingsvrijheid van het aas ten opzichte van de haak is een belangrijk, maar vaak een onderschat detail. Het was Kevin Maddocks en Len Middleton al snel opgevallen dat de karpers in hun aquarium het haakaas waarbij de haak middels ‘side hooking techniek’ aan het aas bevestigd was al snel links lieten liggen. Blijkbaar hadden de vissen vlot in de gaten dat er iets niet helemaal ‘in de haak’ was met dit aas. Als oplossing bedachten de beide heren de hair en de rest is eigenlijk geschiedenis.

Toch was de hair die zij toen gebruikten heel anders dan de hair zoals wij die nu kennen. Er werd gebruik gemaakt van dun mensenhaar maar, en dat is misschien wel belangrijker, de oorspronkelijke hair was ook veel langer dan de hairs die we nu gebruiken voor onze hedendaagse rigs. Een belangrijk detail, want de lange dunne hair verbeterde niet alleen aanzienlijk de draai-eigenschappen/inhaking van de haak, maar zorgde er tevens voor dat het haakaas zich veel natuurlijker (lees net als de voer boilies) kon gedragen onderwater.

uitgebalanceerd haakaas vangt meer karpers!
Laat niet alles aan het toeval over, met een goed uitgebalanceerd haakaas kun je de inhaking sterk verbeteren!

De hairs van de verschillende karper rigs

De hair was werkelijk een revolutionaire ontdekking die toevalligerwijs samenviel met de ontdekking van de boilie. Voordat de hair was uitgevonden, prikten de meeste vissers hun aas dusdanig op de haak dat de haakpunt vrij bleef. Dit ‘side hooking’ bracht zeker karper in het net, maar je verspeelde ook veel vissen omdat de inhaking sterk belemmerd werd door het aas. De vangsten van beide heren waren echter dusdanig exceptioneel dat er wel meer aan de hand moest zijn. De hair maakte het grote verschil. Door de hair is het mogelijk om het aas en de haak onafhankelijk van elkaar te laten bewegen. Dit geeft een zeer natuurlijk bewegingsbeeld van het haakaas en tevens zorgt het ervoor dat de inhaking een stuk beter verloopt. Daarnaast krijg je minder lossers omdat de gape met dit systeem zich volledig kan vullen met vlees.

De micro ring swivel geeft het haakaas aanzienlijk meer bewegingsvrijheid

Een stugge hair-bevestiging middels een stukje siliconenslang op de steel van de haak, geeft minder bewegingsvrijheid dan een micro rig ring zoals we gebruiken bij de Bow rig. KLIK op de foto voor meer info

Korte hairs, lange hairs aan een karper onderlijn wat is het verschil?

Wanneer je met lange hairs vist, dan los je in een klap veel van de hierboven omschreven problemen op. Soms is het echter niet wenselijk om met lange hairs aan de slag te gaan. Wanneer je met korte hairs aan de slag wilt en je tevens wilt voorkomen dat de boilie de inhaking te veel beïnvloedt, dan zul je met een aantal zaken rekening moeten houden.

Goede boilies zijn zeker belangrijk in de werking van je rigs
Een echt goed aas werkt sterk in je voordeel, immers des te gretiger de karpers het eten des te makkelijker vangbaar ze worden!

KLIK op de foto voor meer informatie over onze Squid Liver boilie.

Extra soepele karper rig

Ten eerste is het raadzaam dat je een gevlochten materiaal voor de hair gebruikt. Het materiaal moet dusdanig van structuur zijn dat het haakaas onafhankelijk kan draaien van de haak. Omdat de meeste onderlijnen zijn voorzien van een soort toeslagstof zijn ze behoorlijk stug. Om dit te verhelpen ‘strip’ ik middels de nagel van mijn duim het stuk waar ik de hair van maak een aantal keren na.

Op deze manier maak ik het materiaal extra soepel, alvorens ik er een lus in maak. De bevestiging van de hair aan de haak moet zo flexibel mogelijk zijn. Wanneer je het onderlijnmateriaal door laat lopen als zijnde hair dan is het raadzaam om gebruik te maken van een ringetje op de steel van de haak. Dit zorgt zo voor extra bewegingsvrijheid van het haakaas en zorgt tevens voor een goede houvast tijdens de dril. Dit omdat het haakaas de inhaking veel minder in de weg zit.

Denk niet dat vissers die overal hun visje weten te vangen altijd geluk hebben. Wanneer je goed nadenkt over je rig, de inhaking en inspeelt op de situatie dan kun je het geluk ook aardig afdwingen.
Denk niet dat vissers die overal hun visje weten te vangen altijd geluk hebben. Wanneer je goed nadenkt over je rig, de inhaking en inspeelt op de situatie dan kun je het geluk ook aardig afdwingen.

Uitgebalanceerd haakaas of toch beter een lange hair gebruiken?

Wanneer je bovenstaand leest zou je denken dat een lange hair de oplossing is voor het vangen van voorzichtig azende karpers. Echter dat is helaas niet zo. Daarbij iedere oplossing heeft maar een perfecte levensduur. Karpers evolueren hun gedrag door eerder opgedane ervaringen. Dat is nu eenmaal hoe het instinct werkt. Een karper wil overleven en het instinct behoedt de vis voor gevaren.

Het grote nadeel is dat je met een lange onderlijn en dito hair je de karper heel veel ruimte en tijd geeft om het systeem als gevaarlijk te bestempelen. Dit soort systemen werken heel goed, maar daarvoor moeten de vissen wel met vertrouwen op jouw boilies azen. Immers het haakaas moet direct vrij diep naar binnen vliegen en dat doen ze enkel wanneer ze gretig en zonder argwaan azen. Doen ze dat niet dan mag er niet te veel ruimte zijn tussen haakaas en haak. Je moet dan korter en vooral zo scherp als mogelijk vissen.

Snel schakelen

Met een lange hair speel je in op het vertrouwen van de vis, zaak is dan wel dat je met heel goed aas moet vissen. Het vertrekpunt van de hair zit in de haakbocht en met een korte hair geef ik de voorkeur aan een rig ring.
Met een lange hair speel je in op het vertrouwen van de vis, zaak is dan wel dat je met heel goed aas moet vissen. Het vertrekpunt van de hair zit in de haakbocht en met een korte hair geef ik de voorkeur aan een rig ring.
Het blow back systeem
Met het blow back systeem is het mogelijk om de haak supersnel naar de onderlip te laten draaien.

KLIK op de afbeelding voor meer info over onze rig rings en wartels.

Natuurlijk zit er tussen het lange en het korte systemen nog heel wat speelruimte, echter ik praat graag over uitersten. Immers dan weet je wat de bandbreedte is waartussen je kunt werken. Het afgelopen paar jaar heb ik behoorlijk wat gevist op zwaar beviste karpers. En eerlijk is eerlijk dat geeft je wel een goede kijk op hoe vissen evolueren en hoe het instinct werkt. Wanneer je wat bewuster bent van de werking van je rig en tevens kijkt hoe de karpers gehaakt zijn, kun je sneller schakelen.

Korte hairs werken enkel goed met uitgebalanceerd haakaas

De beste manier om te voorkomen dat het haakaas een negatieve invloed heeft op het indraaien van de haak, is echter door te werken met een losse hair. Deze hair bevestig ik middels een ringetje op de steel van de haak. Het ringetje wordt dan geborgd door twee kleine stoppers zoals te zien is op de foto. Wanneer je het aas op deze manier bevestigt, dan kun je zonder problemen met een zeer korte hair vissen.

Met het blow back systeem is het mogelijk om de haak supersnel naar de onderlip te laten draaien. Met uitgebalanceerd haakaas verbeter je op deze manier de inhaking
Met het blow back systeem is het mogelijk om de haak supersnel naar de onderlip te laten draaien.

KLIK op de foto voor meer info over het blow back systeem

Wel dien je dan gebruik te maken van een lichtgewicht, uitgebalanceerd haakaas. Het mooiste is om een wafter te maken van onze half foam boilie. Deze zijn gemaakt van een high density foam met een gesloten celstructuur waardoor het drijfvermogen over een langere periode zeer stabiel blijft. Op deze manier is de haak zwaarder dan het aas en dat is belangrijk om dit systeem naar behoren te laten werken. Je begrijpt nu wel dat dit dé manier is om zeer scherp te kunnen vissen.

Favoriete karper rig uitgebalanceerd haakaas

Mijn favoriete rig in deze is wel de Bow rig! Deze rig is speciaal gemaakt om te vissen met uitgebalanceerd haakaas. De lus met daaraan een micro ring swivel geeft het uitgebalanceerd haakaas zeer veel bewegingsvrijheid. Je kunt met deze rig zeer scherp en met het haakaas bijna op de haak gemonteerd vissen. Hierdoor prik je ook de vissen die heel voorzichtig even het haakaas oppakken en die je met een conventionele rig net niet zult haken.

Bow rig met uitgebalanceerd haakaas
De Bow rig is ideaal om zeer scherp mee te vissen zonder dat je bang hoeft te zijn dat het haakaas de inhaking belemmert.
Met het blow back systeem is het mogelijk om de haak supersnel naar de onderlip te laten draaien. Met uitgebalanceerd haakaas verbeter je op deze manier de inhaking
Met het blow back systeem is het mogelijk om de haak supersnel naar de onderlip te laten draaien.

KLIK op de foto voor meer info over de BOW rig

Zinkend haakaas en lange hairs

Aan de andere kant kunnen we de invloed van het aas op het draaivermogen van de haak ook in ons voordeel gaan benutten. Zeker wanneer het aas een hoog soortelijk gewicht heeft waarbij de haak behoorlijk wordt gestuurd door het aas maak ik graag gebruik van een semi-stugge bevestiging op de haaksteel. Het uiteinde van de onderlijn laat ik als hair doorlopen en fixeer ik semi-vast op de steel van de haak middels een stukje sinking rig tube.

Vooral bij zwaar haakaas is het belangrijk dat het vertrekpunt van de hair aanvangt in het begin van de haakbocht. Op deze manier maak je optimaal gebruik van het gewicht van het haakaas, waarbij de punt van de haak direct naar de onderlip zal draaien. Het is vast wel eens opgevallen bij de mensen die ook gebruik maken van een stukje sinking rig tube, dat dit stukje siliconenslang na een dril vaak ingescheurd is, of tegen het oog van de haak aan is geschoven.

Wanneer je een normale zinkende boilie gebruikt is het raadzaam om het vertrekpunt van de hair in de haakbocht te plaatsen. Hierdoor zal de punt van de haak direct naar de onderlip draaien.
Wanneer je een normale zinkende boilie gebruikt is het raadzaam om het vertrekpunt van de hair in de haakbocht te plaatsen. Hierdoor zal de punt van de haak direct naar de onderlip draaien.
De Circle haak is speciaal ontwikkeld voor het zelfhaaksysteem waarbij de score gehaakte gelande vissen zo hoog mogelijk moet zijn!
De Circle haak is speciaal ontwikkeld voor het zelfhaaksysteem waarbij de score gehaakte gelande vissen zo hoog mogelijk moet zijn!

KLIK op de afbeelding om een Circle rig zelf samen te stellen.

Een Bait Swivel zal het indraaien van de haak sterk verbeteren

Wanneer je echt het maximale wilt halen uit je karper rig dan is de bait swivel een item dat je zeker verder helpt. Door de stijfheid van deze speciale wartel drukt het gewicht van het haakaas de punt van de haak direct in de onderlip. Probeer het maar eens uit op de rug van je hand. een normale line aligner rig zal daar niet prikken maar een karper rig gemaakt met de bait swivel pakt wel direct vlees. Het grote voordeel van deze micro wartel is dat hij geen draaiweerstand heeft waardoor de haak alle kanten kan op draaien.

Een hair hoe soepel deze ook mag zijn heeft toch een bepaalde draaiweerstand. Wel moet het vertrekpunt bij zinkend haakaas in de bocht van de haak zijn zoals te zien is op de foto. Bij een wafter mag deze op de  steel van de haak zijn ter hoogte van de weerhaak. Zelf gebruik ik de bait swivel ook heel graag icm een ronnie rig. Als stopper gebruik ik een hook bead of nog beter een stukje shrink tube over het uiteinde, daarmee voorkom je dat je tijdens een krachtige worp het haakaas verliest.

met de bait swivel stuur je de haakpunt gelijk naar de onderlip
Met de bait swivel stuur je de haakpunt gelijk naar de onderlip

KLIK op de foto voor meer info over onze bait swivel

Zinkend haakaas kan de haak maskeren

Dit gebeurt niet zonder reden. Er komt, door de volume en het gewicht van de boilie behoorlijk wat kracht op de haak te staan. Doordat het stukje sinking rig tube kan opschuiven, creëer je een soort van buffer. Hierdoor wordt de haak niet uit de bek gewerkt door het haakaas, maar wordt dit opgevangen door de speelruimte die het stukje sinking rig tube geeft. Het is dus belangrijk dat dit stukje tube semi-vast wordt gemonteerd en op kan schuiven naar het oog van de haak.

Een stukje sinking rig tube is heel sterk en zorgt voor een semi vaste bevestiging van de hair. Hierdoor kan de bevestiging eenvoudig opschuiven wat resulteert in minder losschieters tijdens de dril.
Een stukje sinking rig tube is heel sterk en zorgt voor een semi vaste bevestiging van de hair. Hierdoor kan de bevestiging eenvoudig opschuiven wat resulteert in minder losschieters tijdens de dril.

KLIK op de foto om het sinking rig tube te bestellen.

Een korte onderlijn geeft weinig bewegingsvrijheid en in veel gevallen zal de haak na aasopname niet diep in de bek komen te liggen. Dit betekent dat de haak, zodra deze wordt verplaatst naar voren, direct naar de juiste prikpositie/stand moeten draaien. Met normaal bodemaas wordt dit al moeilijk, met een wafter of snowman zal dit al een stuk eenvoudiger gaan. Puur omdat het haakaas veel minder de inhaking belemmert.

Soort onderlijnmateriaal

Echter het onderlijnmateriaal geeft ook een zeker mate van bewegingsvrijheid. Bij korte rigs is een soepel onderlijnmateriaal zoals onze soft hooklink ideaal. Dit materiaal is zeer soepel, kleurvast en zinkt als de spreekwoordelijke baksteen. Voor wat langere onderlijnen is het Kryptec coated hooklink soft erg fijn. Met dit onderlijnmateriaal kun je zeer eenvoudig combi rigs maken met een redelijk goed resetvermogen.

De stijfheid van het onderlijnmateriaal is iets waar je terdege rekening mee moet houden. De soft coated is perfect voor combi rigs en is semi stijf, Fluoro link is echt behoorlijk stijf en het soft hooklink materiaal geeft de rig maximale bewegingsvrijheid.
De stijfheid van het onderlijnmateriaal is iets waar je terdege rekening mee moet houden. De soft coated is perfect voor combi rigs en is semi stijf, Fluoro link is echt behoorlijk stijf en het soft hooklink materiaal geeft de rig maximale bewegingsvrijheid.

KLIK op de afbeelding voor meer info over ons onderlijnmateriaal

Fluoro carbon onderlijnmateriaal

Stijf of semi stijf onderlijnmateriaal zoals Fluoro link geeft minder bewegingsvrijheid. Dit materiaal is vooral geschikt voor wat langere rigs en op wateren waar een goed resetvermogen gewenst is. Zelf gebruik ik het graag wanneer ik echt ver moet werpen of bij het vissen op stromend water. En het is heel goed om het eens te gebruiken op wateren waar iedereen vist met soepel onderlijnmateriaal. Een van de voordelen is dat Fluoro link nagenoeg geen wrijvingsweerstand geeft over de lippen van de karper.

Des te sneller een haak in zijn ideale prikpositie komt, des te scherper kun je vissen. Zeker op wateren waar de vissen de klappen van de zweep kennen vis ik graag met uitgebalanceerd haakaas.
Des te sneller een haak in zijn ideale prikpositie komt, des te scherper kun je vissen. Zeker op wateren waar de vissen de klappen van de zweep kennen vis ik graag met uitgebalanceerd haakaas.

KLIK op de foto voor meer info over onze Half Boilie

Aanzwemrichting van de karper bij opname van uitgebalanceerd haakaas

Een lange onderlijn geeft in zekere zin veel meer bewegingsvrijheid bij het opnemen van ons haakaas. Het maakt daarbij verschil van welke kant de karper het haakaas opneemt. Immers wanneer een karper van de verkeerde kant het aas opneemt kan het zo zijn dat de vis het haakaas niet diep genoeg (lees net zo diep als het vrij liggende voer) kan opnemen. Vooral bij karpers die de klappen van de zweep al goed kennen is dit het teken om het haakaas uit te negeren.

Wanneer we kijken naar de onderlijnen die wij het meest gebruiken dan valt op dat de meeste vissers gebruik maken van een combi-rig. Door het stijve gedeelte dicht bij het lood wordt het haakaas als het ware weggeduwd van het lood. Wanneer een karper het haakaas opneemt vanaf de loodzijde is er geen enkel probleem. Maar, en dat is goed te zien op de diverse onderwaterbeelden, als een karper het haakaas op wil nemen van de tegenovergestelde richting als waarheen de onderlijn ligt dan resulteert dit in nagenoeg alle gevallen in het negeren van ons haakaas.

Pop-ups geven extra opname ruimte, zeker wanneer je vist op een talud is dit een groot voordeel.
Pop-ups geven extra opname ruimte, zeker wanneer je vist op een talud is dit een groot voordeel.

KLIK op de afbeelding voor meer info over onze pop-ups.

Combi rigs makkelijk en zeer effectief!

Vandaar dat raadzaam is om bij een wat stijver onderlijnmateriaal de afstand tussen boilie en haakaas niet te groot te maken. Ik heb vrij veel observaties gemaakt van hoe onze montage op de bodem komt te liggen na inworp. Het zal je verbazen hoe dicht het haakaas bij het gebruik van soepel onderlijnmateriaal vrijwel op het lood komt te liggen. Combi rigs liggen zeker i.c.m. een anti tangle hooklink sleeve perfect op de bodem. Het resetvermogen is bij een combi rig bijzonder goed. Dit maakt dat deze rig vrijwel altijd effectief vist!

Combi rigs zijn zeer in trek bij karpervissers en dat is niet zonder reden!
Combi rigs zijn zeer in trek bij karpervissers en dat is niet zonder reden!

Combi rigs combineren het beste van alles en zullen voor de meeste situaties een zeer goed resultaat geven. KLIK op de afbeelding voor meer info

Komt het haakaas diep genoeg in de bek?

Tijdens het opnemen van ons haakaas moet de onderlijn voldoende bewegingsvrijheid geven. In ieder geval dusdanig veel dat een karper het haakaas diep genoeg kan opnemen zodat deze niet wordt genegeerd/uitgespuugd. Daarnaast moet het systeem in balans zijn zodat de haak voldoende gelegenheid krijgt om te kunnen draaien en prikken. Echter hoe gaan we dit bewerkstelligen? Een pop-up rig zal wat dit aangaat altijd wat meer opnameruimte bieden dan een normale liggende boilie. Dit kan op sommige water een groot verschil maken. Op een water was het verschil heel groot. Ik viste daar op een schuin talud, het water was namelijk heel diep. In aanvang kreeg ik moeizaam beet en verspeelde ik 2 aanbeten op een normale zinkende aasaanbieding. Toen ik overschakelde naar een Chod rig was het verspelen over en ving ik minimaal 5 vissen per ochtend.

Vissen in wateren met veel wier vraagt om de juiste aanpassingen van je rig. Een Curve haak met een uitgebalanceerd haakaas bracht in deze situatie meer dan 60 vissen in het net!

Pop-ups presentaties

Naast het vissen van pop-ups om het aas een zekere opname/aanzuig ruimte te geven is ook een soepele onderlijn hier sterk in het voordeel. Daarnaast kun je met uitgebalanceerd haakaas heel veel naar je handzetten. Uitgebalanceerd haakaas valt als het ware na inworp op de haak en ook dat geeft een zekere mate van speling. En geloof het of niet maar dit kleine detail heeft mij, zeker op betaalwateren beduidend meer vis doen opleveren.

Echter je hoeft er ook weer niet al te zwaar aan te tillen. Immers enkel wanneer een karper van de verkeerde kant het haakaas zou opnemen of de onderlijn op een talud ligt is er kans dat het haakaas niet voldoende kan worden aangezogen. Vaak zal een maagdelijke of hongerige karper ook nog wel een tweede poging ondernemen mocht de eerste niet lukken. Wel hou ik er rekening mee en positioneer ik mijn hengels graag zo dat de aanzwemroute gunstig is m.b.t. de ruimte bij het oppakken van de montage.

uitgebalanceerd haakaas vangt meer karper

Een verpakking met daarin de half boilie is iets wat ik standaard in mijn vis tas heb. Je kunt met de half boilie in een handomdraai van iedere normale boilie een wafter maken. KLIK op de afbeelding voor meer info over onze Wafters.

Uitgebalanceerd haakaas heeft veel voordelen

Het zou natuurlijk helemaal mooi zijn dat, zodra een vis het aas opneemt, hij deze niet meer kan uitspugen. Er bestaan beelden over wat er precies gebeurt met een opgenomen voedseldeeltje in de bek van een karper. Ondanks vele wonder-rigs geloof ik niet dat een karper het aas inclusief haak na opname niet zou kunnen uitspugen. Wel zijn er mogelijkheden die ervoor zorgen dat de haak meer kans krijgt om te prikken. Het principe berust hierin dat de haak direct in de juiste positie komt te staan na opname.

Bij het gebruik van uitgebalanceerd haakaas of pop-ups is de haak duidelijk het zwaarste. Hierdoor komt de haak bij opname onder in de bek te liggen. Is de hair kort en het haakaas licht genoeg dan zal de haak met de punt naar onderen staan bij opname. Het allermooiste zou dan zijn dat de vis zich al prikt bij het instulpen van de lippen. Hierdoor ga je veel meer vissen haken en verspeel je ook minder puur omdat de haak zich ook beter kan zetten. Zelf hou ik ervan om met een uitgebalanceerd haakaas te vissen.

half boilies zijn ideaal om wafters mee te maken

Ik hou ervan om met uitgebalanceerd haakaas op karper te vissen. Vooral omdat ik hiermee de inhaking op een positieve manier kan beïnvloeden. Met een normale zinkende boilie laat je meer aan het toeval over en dat is bij moeilijk vangbare karpers niet in je voordeel.

Samengevat uitgebalanceerd haakaas

Alles samengevat komt het erop neer dat wanneer de vissen met vertrouwen op je aas zitten je meer speelruimte hebt. Bij dergelijke omstandigheden zuigt een karper het haakaas met graagte diep naar binnen en kun je met langere hairs en onderlijnen vissen. Des te meer argwaan des te scherper moet je vissen. Uitgebalanceerd haakaas bevestigd aan korte hairs en rigs die snel prikken hebben dan mijn voorkeur. Elke situatie vraagt om een specifieke aanpassing. In veel gevallen kom je weg met een normale combi rig en zinkend haakaas.

Echter er zijn ook momenten dat een uitgebalanceerd haakaas aardig wat meer vis in het net brengt. Daarom zet ik persoonlijk nooit al mijn geld op één paard. Het is beter om verschillende montages in te zetten zodat je erachter kunt komen wat nu het beste werkt. Persoonlijk vind ik dat zoeken ook mooi aan het karpervissen het is nooit hetzelfde het is altijd een beetje puzzelen. Hopelijk heb je dan nog iets aan dit artikel.